Autentičnost je naš prioritet

Dokumentarni film je filmski sadržaj kojim pokušavamo zabilježiti nama bitne događaje, likove, arhitekturu. Pri tome, bitno je voditi računa i historijske činjenice prikazati onakvim kakvi zaista jesu, autentično bez manipulacije te ostaviti gledaocu da sam itvede svoje zaključke. Naravno, mnogi se ne pridržavaju ovog recepta pa smo danas u situaciji da preispitujemo itinitost sadržaja. Kao produkcijska kuća trudili smo se do kraja držati novinarske i moralne etike te sudeći po gledanosti i reakcijama na naše dokumentarne programe, dopustili sebi zaključak da smo u tome i uspjeli.

Produkcija FIST

Pozitivna Geografija

(2001. - 2009.)

Serijal “Pozitivna geografija” počeo je sa emitiranjem na Federalnoj televiziji Bosne i Hercegovine u oktobru 2001. godine i od tada je prikazano 36 epizoda. Ovaj serijal, neka vrsta dokumentarno-zabavnog eseja, bilježi zanimljive trenutke iz bosanskohercegovačke svakodnevnice, te prati događaje i malo poznate fenomene ljudskog življenja na ovim prostorima.

Serijal “Pozitivna geografija” dobitnik je nagrade Grand Prix Vizije, za osvojeno drugo mjesto u kategoriji dokumentarnog filma na festivalu Vizija 2002 u Zenici.

Tri epizode serijala uvrštene su u program berlinskog televizijskog festivala  PRIX EVROPA.

TOP najgledanijih programa FTV-a 2007.

Scenarista: Nisvet Džanko
Režija: Bojan Filipović, Nenad Đurić

pozitivna-geografija-plakat-v4

Dobri, sasvim obični, neobični ljudi

Riječ je o serijalu koji za svoj cilj ima vrlo prepoznatljivo postavljenu poruku, poruku koja je sadržana u jednostavnoj istini da, tu upravo pored nas u našem susjedstvu, samo ako malo pažljivije pogledamo, žive i rade ljudi koji se,  po svojoj dobroti i po svojoj spremnosti da se žrtvuju za druge, precizno izdvajaju od sredine u kojoj žive, od sredine u kojoj živimo svi skupa.

USAID

dobri_ljudi_web

Odiseja u Bosni (1998.)

Kao medij, televizija je moćan instrument javnih uvjeravanja za etničke i vjerske sukobe u Bosni i Hercegovini te cijele bivše Jugoslavije. Nacionalistička retorika i propaganda na televiziji su koristili za pokretanje i produžetak nasilja u Bosni. Čak i danas, pristran televizijski program podstiče podjele i nepovjerenje između bivših prijatelja i susjeda i čini opasno društveno-političko okruženje kombinovano neznanjem i  mržnjom.

FIST i multi-nacionalni / vjerski tim televizijskih i filmskih profesionalaca ima za cilj proizvodnju zabavnog i informativnog televizijskog programa pod nazivom "Odiseja u Bosni", koji promoviše racionalnu odluku za pomirenje i saradnju između etničkih i vjerskih grupa u BiH. Uz podršku OBN-a, F.I.S.T. očekuje da će iskoristiti moć televizije u ime jedinstva i saradnje kako bi se suprotstavili prošlosti i trenutne podjele minimizirati a koja je često promovisana na lokalnoj televiziji i drugm medijima.

UMCOR

U-PRIPREMI

Crno da crvenije ne može biti

Slike i zvuci u filmu se stapaju viđeni iz ugla dječaka Nebojše Malića, koji vodi dnevnik od 1984. godine, njegovog oca, tonskog snimatelja na Radiju BiH, koji pravi tonsku sliku rata snimajući najviše svoju porodicu i praveći radio dramu sa kolegom Mirsadom Tukićem “Dvije vatre Sarajeva” i, najzad, tv režisera Slaviše Mašića koji 1984. godine radi direktne prijenose 14. zimskih olimpijskih igara u Sarajevu i dokumentarne filmove o djeci tokom ratne opsade Sarajeva. Autentični likovi su odigrali svoje živote i drama grada Sarajeva pred očima svijeta je ispričana iz uglova izmiješanog vremena i prostora u Sarajevu 1984, 1992, 1993, 1994. i Washingtonu D.C. 2000. godine.

Svaka sličnost sa ličnostima i događajima je namjerna.

Danas, a šta je to danas, Nebojša Malić živi i studira u SAD, kao i hiljade mladih iz Sarajeva i Bosne i Hercegovine.

Scenarista i Reditelj:
Slaviša Mašić

Uloge:
Nebojša Malić - Kerim Hadžović
Sestre Malić - Amina i Lejla Tolja
Slaviša Mašić - Saša Pejaković
Glas reditelja - Izudin Bajrović
Glas Sandre K. - Kolumbina Vujanović

crveno

IZ ARHIVE...

“Kuće koje plaču”, reditelj Saša Lugonjić, (TRENUTNO U PRODUKCIJI);
“ Projekat socijalne inluzije”
UNDP, 2016.
“Projekat razvoja plasteničke proizvodnje”
UNDP, 2016.
"Crno da crvenije ne može biti"
, režija Slaviša Mašić;
“22 kilometra”
, Discovery Chanel London, režija Feđa Isović;
„Za kim zvone školska zvona“
režija Feđa Isović, OSCE;
„Modrac“
, reditelj Bojan Filipović,“GRAND PRIX VIZIJE“ 2002;
“45 minuta”
, režija Slaviša Mašić, UNICEF;
”Dane – čovjek pored pruge”
, režija Bojan Filipović;
„Norveška narodna pomoć“
, NPA;
“Simin Han”
, UNICEF;
„Interaktivno učenje“
,  UNICEF
„Čovjek kako to odgovorno zvući“
, RTVFBiH 2006
“Crveni krst“
, IFRC;
“OXFAM u BiH”
, OXFAM;
"Vesa Dew"
, režija Slaviša Mašić;
“Povratak”
, režija Slaviša Mašić;
"Bog pa Boro"
, režija Feđa Isović;
“Odličan 5”
, režija Feđa Isović, OSCE 2003.;
“Prima vera”
, Otas;
“Bezdan“
, režija Adia Bakrać;
“Jevreji u Bosni“
, režija Vesna Ljubović;
“To je Sarajevo“;
“Vjeruj, al gledaj kamo ćeš “;
“Baš me briga što Mađarska nema more“;
„Sarajevske priće“
, režija Refik Beširević;
„Red cros“
režija Adnan Dedić;
„Jajce – sanacija korita rijeke Plive i vodopada“
Federalno ministarstvo prostornog uređenja