Autentičnost je naš prioritet

Dokumentarni film je filmski sadržaj kojim pokušavamo zabilježiti nama bitne događaje, likove, arhitekturu. Pri tome, bitno je voditi računa i historijske činjenice prikazati onakvim kakvi zaista jesu, autentično bez manipulacije te ostaviti gledaocu da sam itvede svoje zaključke. Naravno, mnogi se ne pridržavaju ovog recepta pa smo danas u situaciji da preispitujemo itinitost sadržaja. Kao produkcijska kuća trudili smo se do kraja držati novinarske i moralne etike te sudeći po gledanosti i reakcijama na naše dokumentarne programe, dopustili sebi zaključak da smo u tome i uspjeli.

Produkcija FIST

Mladen Vojičić TIFA

(u produkciji / in production)

“Bez dlake na jeziku i bez oraha u džepu”. Ovim riječima Mladen Vojičić Tifa opisuje sebe u dokumentarnom filmu “Tifa”. Pedesetominutna priča o jednoj od najpopularnijih i najkontroverznijih javnih ličnosti u regionu koja objašnjava njegovu popularnost.

U svim svojim usponima i padovima Mladen Vojičić uvjek je ostao Tifa i ništa ga nije promjenilo. Film govori o Tifinom meteorskom uspjehu kao pjevaču grupe “Bijelo dugme”, te o suradnji sa “Divljim jagodama” i “Vatrenim Poljupcem”, ali i  njegovoj solističkoj karijeri.

O njemu govore velika imena rock’n’roll scene kao što su:  Goran Bregović, Milić Vukašinović, Bruno Langer, Sead Zele Lipovača… kao i njegovi najbliži prijatelji koji su bili sa njim i u dobru i u zlu.

Poseban osvrt u filmu je Tifin ratni period 1992.-1994. kada su nastale legendarne i nezaboravne pjesme: “Ponesi zastavu” i kultna “Grbavica”.

Legendarni koncerti u “Skenderiji” i na “Dobrinji”, kao i raritetni snimci ratnog koncerta u “Slogi” iz novembra 1993., atmosfera na sceni i iza scene.

Veliki dio filma čini arhivski material sniman od sredine osamdesetih, pa do početka novog milenijuma(Snimano BETACAM SP sistemom kao i VHS-om).

uk

“I’m speaking my mind and having nothing to hide”. It is with these words that Mladen Vojičić Tifa describes himself in the documentary titled “Tifa”. This 50-minutes story is the story about one of the most popular and most controversial public figures in the region and tries to explain his popularity.

Through all his ups and downs, Mladen Vojičić remained simply Tifa and nothing has changed him. The film speaks about Tifa’s meteoric success as the singer of “Bijelo dugme”, and his cooperation with “Divlje Jagode” and “Vatreni Poljubac”, as well as about his solo career.

Great figures of the rock’n’roll scene talk in the film: Goran Bregović, Milić Vukašinović, Bruno Langer, Sead Zele Lipovača… as well as his closest friends who have been by his side on rainy and on sunny days alike.

A special part in this film is focused on Tifa’s war period 1992-1994, when legendary and unforgettable songs “Ponesi zastavu” (Take the Flag) and the cult-song “Grbavica” were made.

The legendary concerts held in “Skenderija” and in the Dobrinja suburb of Sarajevo, as well as rare footage of the concert held in the war at “Sloga” in November 1993, showing the atmosphere both on the stage and in backstage.

A great part of the film is archival material filmed from mid-1980s until the beginning of this millennium in the systems of BETACAM SP and VHS).

Producent / Producer: Davor Pušić
Reditelj / Director: Bakir Hadžiomerović
Scenarista / Screenplay by: Adnan Kapetanović

Pozitivna Geografija

(2001. - 2009.)

Serijal “Pozitivna geografija” počeo je sa emitiranjem na Federalnoj televiziji Bosne i Hercegovine u oktobru 2001. godine i od tada je prikazano 36 epizoda. Ovaj serijal, neka vrsta dokumentarno-zabavnog eseja, bilježi zanimljive trenutke iz bosanskohercegovačke svakodnevnice, te prati događaje i malo poznate fenomene ljudskog življenja na ovim prostorima.

Serijal “Pozitivna geografija” dobitnik je nagrade Grand Prix Vizije, za osvojeno drugo mjesto u kategoriji dokumentarnog filma na festivalu Vizija 2002 u Zenici.

Tri epizode serijala uvrštene su u program berlinskog televizijskog festivala  PRIX EVROPA.

TOP najgledanijih programa FTV-a 2007.

Scenarista: Nisvet Džanko
Režija: Bojan Filipović, Nenad Đurić

pozitivna-geografija-plakat-v4

Dobri, sasvim obični, neobični ljudi

Riječ je o serijalu koji za svoj cilj ima vrlo prepoznatljivo postavljenu poruku, poruku koja je sadržana u jednostavnoj istini da, tu upravo pored nas u našem susjedstvu, samo ako malo pažljivije pogledamo, žive i rade ljudi koji se,  po svojoj dobroti i po svojoj spremnosti da se žrtvuju za druge, precizno izdvajaju od sredine u kojoj žive, od sredine u kojoj živimo svi skupa.

USAID

dobri_ljudi_web

Odiseja u Bosni (1998.)

Kao medij, televizija je moćan instrument javnih uvjeravanja za etničke i vjerske sukobe u Bosni i Hercegovini te cijele bivše Jugoslavije. Nacionalistička retorika i propaganda na televiziji su koristili za pokretanje i produžetak nasilja u Bosni. Čak i danas, pristran televizijski program podstiče podjele i nepovjerenje između bivših prijatelja i susjeda i čini opasno društveno-političko okruženje kombinovano neznanjem i  mržnjom.

FIST i multi-nacionalni / vjerski tim televizijskih i filmskih profesionalaca ima za cilj proizvodnju zabavnog i informativnog televizijskog programa pod nazivom "Odiseja u Bosni", koji promoviše racionalnu odluku za pomirenje i saradnju između etničkih i vjerskih grupa u BiH. Uz podršku OBN-a, F.I.S.T. očekuje da će iskoristiti moć televizije u ime jedinstva i saradnje kako bi se suprotstavili prošlosti i trenutne podjele minimizirati a koja je često promovisana na lokalnoj televiziji i drugm medijima.

UMCOR

U-PRIPREMI

Crno da crvenije ne može biti

Slike i zvuci u filmu se stapaju viđeni iz ugla dječaka Nebojše Malića, koji vodi dnevnik od 1984. godine, njegovog oca, tonskog snimatelja na Radiju BiH, koji pravi tonsku sliku rata snimajući najviše svoju porodicu i praveći radio dramu sa kolegom Mirsadom Tukićem “Dvije vatre Sarajeva” i, najzad, tv režisera Slaviše Mašića koji 1984. godine radi direktne prijenose 14. zimskih olimpijskih igara u Sarajevu i dokumentarne filmove o djeci tokom ratne opsade Sarajeva. Autentični likovi su odigrali svoje živote i drama grada Sarajeva pred očima svijeta je ispričana iz uglova izmiješanog vremena i prostora u Sarajevu 1984, 1992, 1993, 1994. i Washingtonu D.C. 2000. godine.

Svaka sličnost sa ličnostima i događajima je namjerna.

Danas, a šta je to danas, Nebojša Malić živi i studira u SAD, kao i hiljade mladih iz Sarajeva i Bosne i Hercegovine.

Scenarista i Reditelj:
Slaviša Mašić

Uloge:
Nebojša Malić - Kerim Hadžović
Sestre Malić - Amina i Lejla Tolja
Slaviša Mašić - Saša Pejaković
Glas reditelja - Izudin Bajrović
Glas Sandre K. - Kolumbina Vujanović

crveno

IZ ARHIVE...

“Kuće koje plaču”, reditelj Saša Lugonjić, (TRENUTNO U PRODUKCIJI);
“ Projekat socijalne inluzije”
UNDP, 2016.
“Projekat razvoja plasteničke proizvodnje”
UNDP, 2016.
"Crno da crvenije ne može biti"
, režija Slaviša Mašić;
“22 kilometra”
, Discovery Chanel London, režija Feđa Isović;
„Za kim zvone školska zvona“
režija Feđa Isović, OSCE;
„Modrac“
, reditelj Bojan Filipović,“GRAND PRIX VIZIJE“ 2002;
“45 minuta”
, režija Slaviša Mašić, UNICEF;
”Dane – čovjek pored pruge”
, režija Bojan Filipović;
„Norveška narodna pomoć“
, NPA;
“Simin Han”
, UNICEF;
„Interaktivno učenje“
,  UNICEF
„Čovjek kako to odgovorno zvući“
, RTVFBiH 2006
“Crveni krst“
, IFRC;
“OXFAM u BiH”
, OXFAM;
"Vesa Dew"
, režija Slaviša Mašić;
“Povratak”
, režija Slaviša Mašić;
"Bog pa Boro"
, režija Feđa Isović;
“Odličan 5”
, režija Feđa Isović, OSCE 2003.;
“Prima vera”
, Otas;
“Bezdan“
, režija Adia Bakrać;
“Jevreji u Bosni“
, režija Vesna Ljubović;
“To je Sarajevo“;
“Vjeruj, al gledaj kamo ćeš “;
“Baš me briga što Mađarska nema more“;
„Sarajevske priće“
, režija Refik Beširević;
„Red cros“
režija Adnan Dedić;
„Jajce – sanacija korita rijeke Plive i vodopada“
Federalno ministarstvo prostornog uređenja